Esinemuseo

Sepän paja ja Raadelman kiviaita

Paikalla, jolla Jaakolan tilan rakennukset nykyään seisovat Liukolantien ja Pikku-Liukolantien risteyksessä, on ollut kyläsepän paja 1650-luvulta lähtien.

Pajassa on alkuperäiset palkeet Tuomas-sepän ajoilta 1800-luvun vaihteesta. Tukirimassa on vuosiluku 1803 ja palkeiden kannessa v. 1859. Ilmeisesti niitä on näinä vuosina korjailtu tai uusittu.

Esinemuseo

Vuonna 1850 Raadelman torppaan muutti Erik Gabriel Asola vaimonsa Fredrikan kanssa ja Erik rakensi nykyisen pajarakennuksen taakse kivitarhan. Urakka oli raskas, se vei hänen voimansa ja koitui hänen kuolemakseen v. 1865. Kuusi vuotta aiemmin Erik oli saanut Suomen Talousseuralta kunniapalkinnon ja 10 hopearuplaa suuresta työstään.

Pajassa ahjo kuumeni ja alasimen kalke kuului vielä pitkään, mutta 1900-luvulle tultaessa sepän työ osoitti hiipumisen merkkejä. Tehdastekoiset tuotteet tekivät tuloaan. Viimeisinä töinään seppä Juho teroitti kiviporia, joita tuotiin monesta pitäjästä. Viimeinen seppä taisi myös ”kynähommat” ja hän teki pitäjäläisille mm. perunkirjoituksia.

Pajaa esitellään sopimuksen mukaan ja joskus siellä pidetään työnäytöksiä.